Костел та монастир капуцинів 1758 року.

Колишній костел та монастир капуцинів розташовано в північнозахідній частині міста, поблизу однієї з головних вулиць Острога проспекту Незалежності, внаслідок чого відігравала в минулому важливу роль передміської аванзони. Ця визначальна композиційнопросторова функція збереглася за колишнім капуцинським монастирем до сьогодні, що є особливо значущим в контексті відновлення Національного університету «Острозька академія».

Об’ємно-просторова композиція монастиря складається з композиційного ядра у вигляді костелу, а також з монастирських прибудов до нього. Цегляна будівля костелу має розпланування базилікального тринавового типу з широкою головною навою та двома вужчими бічними навами. Під костелом влаштована крипта, під монастирським корпусом – підвали. Загальна стилістика костелу відповідає ознакам пізнього бароко. Прибудови до костелу – муровані з цегли, двоповерхові з коридорною розпланувальною схемою. Південно-східна прибудова має П-подібний план з внутрішнім прямокутним двором. З північно-західної сторони до чолового фасаду прибудований монастирський корпус, також коридорного типу. До торцевої стіни північно-західного монастирського корпусу примикає збудований в 1912 році новий корпус жіночої школи, котра за своїми архітектурними рисами тяжіє до неросійської стилістики.

В даний час НУ „Острозька Академія” використовує колишні приміщення монастиря, зокрема колишнього капуцинського костелу, як студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького, де встановлений сучасний іконостас.

Паспорт об’єкту